zupa krem z buraków i rabarbaru

KOKOSOWA ZUPA KREM Z BOTWINKI I RABARBARU, KTÓRA MOŻE BYĆ TEŻ CHŁODNIKIEM

Różowy to jeden z moich ulubionych kolorów w kuchni. Nie jest zbyt popularny, bo mało jest warzyw, które zaróżowiają dania. I nie mówię tu o owocach, bo one mają swoje osobne miejsce. Zupa krem z botwinki i rabarbaru jest słodko-kwaśna, kremowa i bardzo letnia. Do tego trochę soli, wędzonej papryki oraz tymianku i mamy piękne Pięć Przemian w zupie. Żołądek wam podziękuje.

Póki jeszcze jest botwinka, warto z niej korzystać. Póki jest rabarbar, warto z niego korzystać. Różowy to jeden z moich ulubionych kolorów w kuchni. Nie jest zbyt popularny, bo mało jest warzyw, które zaróżowiają dania. I nie mówię tu o owocach, bo one mają swoje osobne miejsce. Zupa krem z botwinki i rabarbaru jest słodko-kwaśna, kremowa i bardzo letnia. Do tego trochę soli, wędzonej papryki oraz tymianku i mamy piękne Pięć Przemian w zupie. Żołądek wam podziękuje. A że rabarbar i botwinka mają termikę chłodną (botwinka) i zimną (rabarbar) wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, to świetnie się nadają na upały.

Dlaczego warto jeść botwinkę?

  • Zawiera aż 13 różnych antyoksydantów, głównie z grupy flawonoidów, które poprawiają krążenie krwi
  • Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo
  • Równoważy qi Śledziony i Żołądka
  • Korzystnie działa na Serce
  • Zawiera błonnik i jest lekkostrawna

Uwaga:
1. Przy problemach z nerkami nie należy za dużo wcinać botwinki z uwagi na zawartość szczawianów w liściach.
2. U niektórych osób buraki mogą działaś wiatropędnie.
3. Jeśli liście wam oklapną, można botwinkę w całości włożyć do dużej miski (albo do wanny) z zimną wodą na kilka godzin. Ożyją, obiecuję.

Dlaczego warto jeść rabarbar?

  • Zawiera cynk, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo i wapń, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, E i K
  • Zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczny
  • Korzystnie wpływa na przemianę materii i poziom cholesterolu
  • Zawiera pektyny pomocne w leczeniu cukrzycy, choroby pęcherzyka żółciowego i chorób wątroby
  • Zawiera rutynę, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośne
  • Łagodzi skutki stresu oksydacyjnego

Uwaga:
1. Przy problemach z nerkami nie należy za często jeść rabarbaru z uwagi na zawartość szczawianów.
2. Liście rabarbaru są trujące, więc wyrzucamy je na kompost (lub do bio odpadów).

KOKOSOWA ZUPA KREM Z BOTWINKI I RABARBARU

SKŁADNIKI (dla 4-6 osób):
1 pęczek botwinki
2 łodygi rabarbaru
1,5 litra wywaru warzywnego + 2 wyjęte z niego pietruszki
1 szklanka mleka kokosowego (albo więcej, jeśli chcesz mieć bardziej kokosowy smak)
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie, bo rabarbar jest kwaśny)
1 duży ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku (lub ile kto lubi)
Oliwa do podsmażenia warzyw
1 łyżka octu balsamicznego

Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, wędzona papryka, tymianek, chilli w płatkach
WYKONANIE:
1. Botwinkę umyj i odkrój liście. Buraczki i łodygi pokrój na mniejsze części (nie trzeba obierać). Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć czosnek, odrobinę chilli, kmin rzymski, paprykę wędzoną oraz botwinkę i rabarbar. Podsmaż chwilę, żeby uwolnić aromaty.
3. Zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 30 minut (aż warzywa będą miękkie). Jeśli nie masz bulionu, to dodaj marchewkę, dwie pietruszki, kawałek selera i kawałek pora oraz liść laurowy (gotuj trochę dłużej).
4. Dołóż pokrojoną pietruszkę (lub wyjmij pozostałe warzywa i liść laurowy, zostawiając pietruszkę) i dodaj mleko kokosowe. Gotuj jeszcze kilka minut.
*Na tym etapie możesz dodać pokrojone drobno liście botwinki (albo użyć je do innego dania, np. do pesto lub placków gryczanych)
5. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.
6. Dopraw solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny, na koniec dorzuć pokrojony koperek.

Dodatkowe wskazówki:
1. Zupę można jeść z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami albo ziemniaczanym puree z dodatkiem pieczonego jabłka (lub bez). Albo z pajdą razowego chleba. A nawet można ją wypić z kubeczka.
2. Otwartego mleka kokosowego nie trzymamy w puszce! Należy je przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz