twarożek ze słonecznika

PASTOROŻEK, CZYLI WEGAŃSKI TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA, KTÓRY MOŻE TEŻ BYĆ PASTĄ DO CHLEBA

Ten mało fotogeniczny twarożek ze słonecznika zrobiłam bardzo spontanicznie – jakoś intuicyjnie poczułam, że przyszedł czas na ten eksperyment. I choć ja jakoś nigdy wielką fanką nabiału nie byłam, to – jak się okazuje – dobry twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem może wywołać u mnie delikatną tęsknotę. I za tą tęsknotą poszły kolejne eksperymenty.

Odkryłam więc, że jak się doda więcej wody i doleje oleju oraz zrezygnuje się z dodatków warzywnych, to twarożek staje się bardziej pastą niż twarożkiem. Może nawet być pastą “jajeczną”, jeśli tylko zamiast zwykłej soli dodamy czarną sól kala namak. Można do niego władować też oliwki albo suszone pomidory. Albo część nasion słonecznika zamienić na nasiona konopi. A jak się da jeszcze więcej wody, to może nawet się stać wegańską “śmietaną” (ale tu jeszcze przepis wymaga dodatkowych eksperymentów).

W ogóle słonecznik to bardzo wdzięczny produkt jest do eksperymentowania. I można też na nim ćwiczyć intuicję. W dodatku taki twarożek ze słonecznika jest tani, zdrowy i przyjazny dla świata (tylko sprawdźcie na opakowaniu czy przypadkiem nie przyleciał z drugiego końca globu). Polecam zatem zrobić zapasy. I do blenderów!


PASTOROŻEK ZE SŁONECZNIKA – PRZEPIS


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki pestek słonecznika (namoczonych przez noc)
sok z 1 cytryny (do pasty można dać połowę mniej)
ok. 1/3 szklanki wody (lub więcej, jeśli ma wyjść bardziej pasta niż twarożek)
sól i pieprz (dużo pieprzu)
dodatki wg uznania (cebulka, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek, itp.)
kilka łyżek oliwy lub oleju lnianego/rzepakowego tłoczonego na zimno (jeśli chcecie iść w stronę pasty, do twarożku nie trzeba, ale można polać na koniec)
WYKONANIE:
1. Słonecznik moczymy w wodzie przez noc lub przez kilka godzin w ciągu dnia. Odcedzamy na sitku.
2. Do miski dodajemy wszystkie składniki oprócz dodatków i blendujemy blenderem ręcznym do uzyskania konsystencji twarożku. Można zostawić trochę “grudek”, można zrobić bardziej gładki.

Bonusowa wskazówka: dla większej puszystości można dodać łyżkę lub dwie aquafaby – wody z ciecierzycy.

Dodaj komentarz