pesto z pokrzywy

KONOPNE PESTO Z POKRZYWY I NATKI PIETRUSZKI LUB Z CZEGO KTO CHCE – DLA ANEMIKÓW

Pokrzywie należy się całkiem osobny post, podobnie jak olejowi z konopi – i one pewnie kiedyś powstaną, ale póki co podrzucam przepis na super ciekawe konopne pesto z pokrzywy i włoskich orzechów, po którym robi się niedobrze, jak się za dużo zje (choć nie tak niedobrze jak po żelkach).

Pokrzywie należy się całkiem osobny post, podobnie jak olejowi z konopi – i one pewnie kiedyś powstaną, ale póki co podrzucam przepis na super ciekawe konopne pesto z pokrzywy i włoskich orzechów, po którym robi się niedobrze, jak się za dużo zje (choć nie tak niedobrze jak po żelkach).

Pokrzywę najlepiej zbierać w maju, zanim zakwitnie, z trzech górnych rządków, tam gdzie liście są najmniejsze. Im starsza pokrzywa, tym ma słabsze działanie i jest bardziej “żylasta”. Ja jakoś tego specjalnie nie zauważyłam.

Z tym pesto zasada jest taka, że liście można użyć tutaj inne, orzechy można użyć inne (albo w ogóle pominąć) i olej też można użyć inny. Proporcje też można zmieniać (niektórzy lubię więcej orzechów, inni wolą rzadsze i bardziej tłuste). Nieskończona ilość kombinacji. Znakomite pole do ćwiczenia kuchennej intuicji.

Dobre zielsko:

  • pokrzywa
  • natka pietruszki, marchewki, selera
  • liście rzodkiewki, kalarepy, botwinki
  • rukola, bazylia
  • młody szpinak
  • inne chwasty, jeśli się nie boimy, np. mój ukochany bluszczyk kurdybanek

Orzechy i nasiona:

  • orzechy włoskie
  • pestki dyni (można uprażyć)
  • pestki słonecznika (można uprażyć)
  • orzeszki pini*
  • orzechy nerkowca*
    *to już nie taka ekologiczna opcja, warto pamiętać

Oleje:

  • oliwa z oliwek
  • rzepakowy tłoczony na zimno
  • słonecznikowy tłoczony na zimno
  • lniany tłoczony na zimno
  • każdy olej tłoczony na zimno się nada, tylko niektóre są mocne w smaku (nie każdy lubi)

W mojej kombinacji to jest takie pesto dla anemików. Ja się kiedyś wyleczyłam z niedoboru żelaza, pijąc sok z pokrzywy, więc wiem, co mówię. Pokrzywa jest skarbem i polecam się z nią zaprzyjaźnić. Pietruszka jest w tym przepisie dla przełamania goryczy pokrzywy, nadaje trochę lekkości. No i też jest bogata w żelazo. Podobnie jak orzechy. Ważne, żeby dodać sok z cytryny, dzięki witaminie C żelazo jest lepiej przyswajalne.

KONOPNE PESTO Z POKRZYWY I NATKI PIETRUSZKI

SKŁADNIKI:
Trzy garście liści młodej pokrzywy (lub innego zielska)
Garść natki pietruszki
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
(lub innych)
1 ząbek czosnku utarty na tarce
(można dodać więcej, jeśli lubicie)
Sok z cytryny (do smaku i żeby żelazo się lepiej wchłaniało!)
ok. 1/2 szklanki oleju z konopi
(lub innego tłoczonego na zimno)
1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (można pominąć)
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
Sól, pieprz, odrobina syropu daktylowego
(lub innego płynnego słodzika)
WYKONANIE:
1. Liście przelewamy wrzątkiem (żeby nie parzyła) i potem zimną wodą. Rozkładamy do wysuszenia na ściereczce.
2. Orzechy miksujemy krótko w młynku do kawy lub drobno siekamy.
2. W blenderze (lub w moździerzu) ucieramy liście, potem dodajemy posiekane orzechy, pieprz, czosnek, płatki drożdżowe i olej. Miksujemy jeszcze chwilę aż się wszystko połączy.
3. Na koniec doprawiamy cytryną, solą i dolewamy więcej oleju, jeśli jest taka potrzeba.

A jeśli wam zostanie pokrzywa albo inne zielsko, to polecam spożytkować w jajecznicy.

Dodaj komentarz