ROŚLINNE ZAMIENNIKI MLEKA, CZĘŚĆ 1: NAPÓJ CZY MLEKO ROŚLINNE ORAZ JAK ZROBIĆ MLEKO OWSIANE W DWIE MINUTY

Przygotowanie domowego mleka roślinnego najlepiej zacząć od tych najprostszych. Nie bierzcie się za mleko sojowe, jeśli nie czujecie, że chcecie poświęcić na jego produkcję połowy dnia. Szkoda by było się zrazić przy pierwszym podejściu. Dlatego cykl o napojach mlekopodobnych zaczynam od tych najprostszych, gdzie składników nie trzeba ani gotować, ani nawet moczyć. Mleko owsiane można zrobić w dwie minuty, więc nawet jeśli wam nie zasmakuje, to straty będą niewielkie.

Przygotowanie domowego mleka roślinnego najlepiej zacząć od tych najprostszych. Nie bierzcie się za mleko sojowe, jeśli nie czujecie, że chcecie poświęcić na jego produkcję połowy dnia. Szkoda by było się zrazić przy pierwszym podejściu. Dlatego cykl o napojach mlekopodobnych zaczynam od tych najprostszych, gdzie składników nie trzeba ani gotować, ani nawet moczyć. Mleko owsiane można zrobić w dwie minuty, więc nawet jeśli wam nie zasmakuje, to straty będą niewielkie.

Mleko owsiane nadaje się do kawy, bo się nie waży, ale w dużych ilościach może ją za bardzo zagęścić. Jeśli lubicie dużo zabielacza, to polecam zrobić mleko z większą ilością wody. Można też takie mleko użyć do zrobienia budyniu, smoothie, naleśników. Tradycyjnie zachęcam do eksperymentów.

przejdź do przepisu

Mleko, które nie jest mlekiem

Gdyby zebrać wszystkie przepisy na “mleka” roślinne, to spokojnie można by wydać o nich książkę. Na pewno ktoś już to zrobił. Ja się doliczyłam trzydziestu różnych składników, z których takie “mleko” można “wydoić”. A jeszcze można przecież te składniki mieszać. Krowy mają więc niezłą konkurencję.

Piszę mleko w cudzysłowie, bo oficjalnie nie można używać słowa mleko w odniesieniu do napojów, które nie pochodzą z wymion zwierząt. Na mleku kokosowym nadal jednak słowo “milk” się pojawia, więc ewidentnie w innych częściach świata niektóre rośliny bez wymion mają alibi. No ale mniejsza o nazwy. Ludzie i tak weryfikują je w mowie potocznej. Buty Nike i Pumy dziś są adidasami, choć oficjalnie też ich nikt przecież tak nie nazywa.

Nie każde mleko roślinne jest dobre dla świata

Bogaty wybór produktów nadających się do transformowania w mleczny napój jest fajny, zwłaszcza jeśli zaczyna się przygodę z życiem bez mleka. Ale jak to z tym wyborem bywa, nie wszystko jest dobre dla świata. Z tych 30+ wersji “mleka” roślinnego co najmniej połowa w naszej szerokości geograficznej nie jest specjalnie eco-friendly. Ja ich jednak nie pominę w moim zestawieniu przepisów, bo #robimyjakumiemy i czasem lepiej jest iść najpierw za smakiem, a potem dopiero ratować świat. W końcu każde “mleko” roślinne jest dla świata lepsze od mleka krowiego.

Ja moje eksperymenty z napojami roślinnymi traktuję jako kolejne pole do kreatywnego poszerzania horyzontów smakowych i kulinarnych, ale wiem, że wielu osobom trudno sobie wyobrazić kawę bez mleka, śniadanie bez płatków z mlekiem albo smoothie lub owsiankę na wodzie. Jeśli jesteś jedną z takich osób, a mimo to chcesz poeksperymentować z roślinnymi zamiennikami – dla świata i dla zdrowia – to przyjmij mój wirtualny ukłon. Szacun!


MLEKO OWSIANE

Mleko owsiane jest super proste do wykonania – wystarczy płatki owsiane zblendować z zimną wodą i przecedzić na sitku lub odcisnąć przez gazę. Ale w całym tym procesie trzeba pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, które gwarantują sukces.

  1. Nie używany płatków błyskawicznych, tylko klasyczne płatki górskie.
  2. Do miksowania najlepiej użyć blendera kielichowego, ręczny może nie dać rady (ale kto wam zabroni próbować).
  3. Do płatków owsianych najlepiej użyć bardzo zimnej (najlepiej lodowatej) wody. Inaczej oślizgłość gwarantowana. W ciepłej wodzie płatki się rozmoczą i wyjdzie nam zblendowana owsianka.
  4. Płatki przed miksowaniem można opłukać w zimnej wodzie, ale od razu należy je potem użyć. Inaczej też powstanie ryzyko oślizgłości.
  5. Blendować należy krótko na wysokich obrotach. Maksymalnie 30 sekund.
  6. Jeśli nie macie gazy, przelejcie po prostu przez sitko bez wyciskania. Można dwa razy taki manewr powtórzyć. W koktajlu trochę farfocli nie przeszkadza, mi w kawie też nie, bo french press robi robotę.
  7. Z pozostałych odciśniętych płatków można zrobić deser – ja dodaję trochę miodu i kakao, a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Zdrowszy deser do zdrowszej kawy!

MLEKO OWSIANE PRZEPIS

SKŁADNIKI1 porcja płatków owsianych górskich
3-5 porcji bardzo zimnej wody
(w zależności jak treściwe ma być mleko)
szczypta soli
NAMACZANIEnie
BLENDOWANIE30 sekund na wysokich obrotach
OPCJONALNE DODATKIgarść orzechów nerkowca (dla kremowości)
daktyle
syrop klonowy
lub inny słodzik
PRZECHOWYWANIE3-4 dni w lodówce

W następnych odcinkach będzie o mleku lnianym, makowym i konopnym, bo one też są proste i dobre dla świata.

A jeśli ktoś chce się bardziej zagłębić w temat, to polecam książkę Olgi Smile “Roślinny nabiał”, bo tam jest wszystko i jeszcze więcej o udawanym nabiale (choć akurat przepisu na to najprostsze mleko owsiane nie znalazłam).

Szybkie linki do zakupów tutaj:

Dodaj komentarz