Zapraszamy na pierwszy męski warsztat gotowania, podczas którego poznasz różne oblicza zdrowej kuchni roślinnej, dowiesz się co nieco o zdrowym odżywianiu i być może odkryjesz w sobie ukryty kulinarny talent.
Na warsztacie będziemy przede wszystkim dużo razem gotować, ale będzie też sporo fachowej wiedzy od gotującej dietetyczki oraz duża dawka luzu, radości i kreatywności – bo taka jest nasza kuchnia, a gotowanie lepiej wychodzi bez stresu, strachu i gonitwy myśli.
Umiejętność gotowania to w dzisiejszych czasach nie tylko sposób na przeżycie, ale też oznaka odpowiedzialności, dojrzałości i niezależności. Znajomość wegańskiej kuchni to z kolei wyraz świadomej troski o swoje ciało i środowisko. Stereotypy o niemęskich weganach coraz szybciej upadają, a w mężczyznach tkwi ogromny potencjał kulinarny. Być może jeszcze niedawno te talenty były dostrzegane jedynie u zawodowych kucharzy, bo to kobiety dbały o domowe posiłki, ale dziś świat coraz bardziej otwiera się na męską energię w kuchni i ich kulinarną fantazję.
TEN WARSZTAT JEST DLA CIEBIE, JEŻELI:
- jesteś weganinem, wegetarianinem, fleksitarianinem lub dopiero chcesz ograniczyć spożycie mięsa
- lubisz gotować i chcesz poszerzyć swój repertuar o dania kuchni wegańskiej
- chcesz jeść mniej mięsa, ale nie wiesz jak dobrze bilansować dietę i które produkty są dla ciebie najzdrowsze
- chcesz gotować, ale boisz się, że brakuje ci wiedzy i umiejętności
- chcesz poznać przepisy na proste, smaczne i zdrowe wegańskie dania, które będziesz mógł łatwo przygotować w domu (lub na grillu/w ognisku) i modyfikować w zależności od potrzeb
- chcesz nauczyć się lepiej przyprawiać posiłki i eksperymentować z niecodziennymi smakami
- chcesz gotować z większą pewnością oraz mieć więcej swobody i radości z przygotowywania posiłków
- chcesz spędzić czas w gronie otwartych mężczyzn, blisko natury, zrobić dla siebie coś dobrego
WSPÓLNIE PRZYGOTUJEMY:
- ciepłe i zimne śniadania na słodko i na wytrawnie
- proste i oryginalne sezonowe zupy i dania jednogarnkowe
- świeże sałatki i surówki
- wegańskie burgery
- potrawy z grilla i z ogniska
- najprostszy na świecie chleb i pasty do chleba
- proste mleko roślinne (do kawy i nie tylko)
- wegański twarożek
- oraz co nam jeszcze w duszy zagra
BĘDZIEMY TAKŻE:
- eksperymentować z przyprawami i dodatkami przydatnymi w wegańskiej kuchni
- uczyć się jak prawidłowo bilansować dietę tak, żeby zaspokoić męskie potrzeby i nie wpaść w pułapki weganizmu
- rozmawiać o tym jak dostosowywać dietę do indywidualnych potrzeb
- przyglądać się sobie i rozmawiać o nawykach żywieniowych, przekonaniach i stereotypach na temat męskości w kontekście jedzenia i gotowania
- uczyć się jak być dla siebie dobrym poprzez odżywcze i zdrowe jedzenie
- sprawdzać, czy da się zajadanie stresu jedzeniem oraz lęk przed gotowaniem zamienić w odstresowujący kuchenny rytuał.
- budzić kreatywność i intuicję
W CENIE WARSZTATU OTRZYMASZ:
- ok 20 godzin wspólnej nauki gotowania w kameralnym gronie pod okiem dwóch empatycznych kobiet, które uwielbiają gotowanie i gotujących mężczyzn
- wykłady na temat zdrowego odżywiania i bilansowania posiłków z dietetyczką
- 3 noclegi w pokojach 2-4 osobowych z widokiem na ruiny zamku
- pełne wyżywienie (co ugotujemy, to zjemy – gwarantujemy, że będzie jadalne!)
- materiały powarsztatowe z przepisami z warsztatów, inspiracjami do własnych eksperymentów i wskazówkami na temat zdrowego odżywiania

WARSZATY POPROWADZĄ:
Agata Klinger
Kucharka i blogerka, miłośniczka kreatywnej wegańskiej kuchni – zdrowej, lokalnej i sezonowej. Gotuje głównie na warsztatach rozwojowych i festiwalach tanecznych, gdzie ma osobisty kontakt z ludźmi i czuje energię i emocje grupy. Lubi proste dania podkręcone przyprawami, niecodzienne połączenia smaków i żywy ogień. Nie lubi brukselki, bobu i marnowania jedzenia.
Recenzje smaków: www.facebook.com/agatadlaswiata/reviews
Jagoda Dąbrowska
Dietetyczka, biotechnolog medyczny, kucharka, fleksitarianka. Miłośniczka gotowania, produktów wysokiej jakości, żywienia funkcjonalnego (dopasowanego do potrzeb ciała), sezonowego, prostego. Prowadzi konsultacje dietetyczne, warsztaty kulinarne, pisze artykuły o świadomym odżywianiu, pracuje z dietetyką wg medycyny chińskiej i kuchnią pięciu przemian.
Miejsca w sieci: strona www – facebook – instagram

INFORMACJE PRAKTYCZNE:
MIEJSCE: Besiekiery przy ruinach zamku – położone ok 1h drogi z Łodzi, 2h z Poznania i Warszawy. Do dyspozycji będziemy mieć cały dom z tarasem, ogrodem, kuchnią letnią opalaną drewnem i miejscem na ognisko.
DATA: 13.05 (czwartek) od 16:00 – 16.05 (niedziela) do 15:00
Zaczniemy wspólnie przygotowaną kolacją i spotkaniem w kręgu w czwartek, zakończymy obiadem w niedzielę.
CENA: 1200 zł/os. (miejsce gwarantuje zaliczka w wysokości 400 zł).
ZAPISY: jagoda@jagodadabrowska.pl
PYTANIA: kontakt@agatadlaswiata.pl