Zupa ogórkowa nigdy nie należała do moich ulubionych. Może dlatego, że znałam ją tylko w wersji babcinej – z rozgotowanymi ziemniakami i zważoną śmietaną. A może dlatego, że nigdy nie przepadałam za kwaśnymi zupami. Ale te czasy minęły i przyszedł dzień, kiedy ciało zaczęło domagać się kwasu, a ja zaczęłam eksperymentować z kwaśnymi zupami. Tak powstała kokosowa zupa ogórkowa.
Możecie sobie pomyśleć, że połączenie mleka kokosowego i kiszonych ogórków nie może się udać, ale ja wam obiecuję, że to działa. Nie jest to jednak zupa, którą da się ująć w ramy niezawodnego przepisu, bo wiele zależy tutaj od ogórków – jak bardzo są ukiszone, czy są mniej lub bardziej kwaśne. Trzeba więc zdać się na intuicję oraz próbować.
W moim przepisie jest szpinak, ale można go pominąć. Można zamiast szpinaku dodać dowolne inne zielsko. Wszystko, co zielone także działa korzystnie na Wątrobę i pomaga w jej wiosennym oczyszczaniu. Sprawdzi się więc jarmuż, seler naciowy, sałata rzymska (tak, sałatę też można jeść na ciepło).
Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej kiszonki mają smak kwaśno-słony, będą więc działać nawilżająco (co może nam się przydać po zimowym wysuszeniu od suchego powietrza w domach) i odżywiać naszą energię Yin. Smak Kwaśny wpływa także na narząd Wątroby, zaś Wątroba to przemiana Drzewa – innymi słowy: wiosna! Warto na wiosnę dodać do swojej diety więcej kiszonek, które działają dobrze nie tylko na Wątrobę, ale także wspomagają pracę jelit, a tym samym wzmacniają naszą odporność.
Uwaga: smak Kwaśny ma działanie ściągające i przytrzymujące, więc ostrożnie należy dawkować go u kobiet, które mają problemy z bolesnymi miesiączkami, bo nadmiar smaku Kwaśnego może powodować zastoje, a tym samym zwiększać ból. Również jeśli czujecie, że macie dużo niewyrażonego gniewu, lepiej najpierw się go pozbyć, a potem odżywić smakiem Kwaśnym.
ZUPA OGÓRKOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM – PRZEPIS
SKŁADNIKI (4-6 porcji): |
5-8 średniej wielkości ogórków kiszonych (ok. 300 g) (K+Sy)* 2 średniej wielkości ziemniaki (Si) Garść pokrojonego w plasterki pora (O) Garść świeżego szpinaku lub innego zielska (Si) 1 ząbek czosnku (O) Kawałek imbiru (1-2 cm) (O) 1 litr bulionu warzywnego lub wody 1/2 szklanki wody z kiszonych ogórków (lub więcej – wg uznania) (K+Sy) 200-300 ml mleka kokosowego (Si) Kilka plasterków papryki chilli (O) Pieprz (O), kmin rzymski (Si+G) Garsć świeżego koperku (O+G) Olej kokosowy lub oliwa do smażenia (Si) Ryż do podania (Si) |
WYKONANIE: |
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj pokrojony por, paprykę chilli, kmin rzymski oraz starty imbir. Smaż kilka minut na małym ogniu aż por zmięknie. 2. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Smaż jeszcze chwilę, żeby czosnek puścił aromat. 3. Zalej bulionem lub wodą i gotuj ok. 10 minut aż ziemniaki się ugotują (uwaga – ta zupa jest rzadsza niż typowa zupa krem – jeśli chcesz, żeby była gęściejsza, zmniejsz ilość wody). 4. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i szpinak i gotuj kolejne 10 minut. 5. Dodaj mleko kokosowe i wodę z kiszonych ogórków (możesz dodać mniej i po zblendowaniu dodać więcej – ja lubię jak jest mocno kwaśna). 6. Blenderem ręcznym zmiksuj zupę i sprawdź smak. Jeśli jest zbyt kwaśna, dodaj więcej mleka kokosowego, jeśli za mało kwaśna – więcej wody z ogórków. 7. Dopraw pieprzem i koperkiem. 8. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniakami. |
*Pięć Przemian:
(O) – smak Ostry
(G) – smak Gorzki
(Si) – smak Słodki
(K) – smak Kwaśny
(Sy) – smak Słony